Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Παρουσίαση του βιβλίου ''Ο δράκος Μπουρμπουλήθρας'' του κ.Σπύρου Πετρουλάκη το Σάββατο 5/11/2016 στην Αθήνα ΑΦΟΥ!!!

                                       Οι εκδόσεις Μίνωας και ο παιδικός Ιανός προσκαλούν μικρούς και μεγάλους στην παρουσίαση του βιβλίου Ο ΔΡΑΚΟΣ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΗΘΡΑΣ του κ.Σπύρος Πετρουλάκης!!!!


Περιγραφή:
Προσοχή, προσοχή!
Αυτό το παραμύθι πρέπει να το διαβάσουν μόνο όσοι δε φοβούνται τους δράκους και τις φωτιές και τις μπουρμπουλήθρες...

Θα ήθελες να ανέβεις στην πλάτη του πιο πλακατζή δράκου για ένα συναρπαστικό ταξίδι;
Μη φοβηθείς.
Αυτός ο δράκος δε βγάζει φωτιές από το στόμα του.
Τι βγάζει;
Μάντεψε...

Ποιος όμως είναι ο Σπύρος Πετρουλάκης??Ας τον γνωρίσουμε μέσω του βιογραφικού του και μερικών ερωτήσεων μου, που με προθυμία δέχθηκε να απαντήσει και τον ευχαριστώ πολύ!!!!


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗ
Γεννήθηκε στην Αθήνα,αλλά μεγάλωσα εκεί που ανατράφηκε ο Δίας στην Κρήτη των μύθων και των πειρατών.Όταν παίζω το ούτι μου,ένα παραδοσιακό μουσικό όργανο,μπορώ να φανταστώ ότι σεργιανίζω σε μέρη όπου δεν έχει πατήσει κανένας άνθρωπος ως τώρα.Τόσο πολύ με μαγεύει η μουσική.Μου αρέσει να διαβάζω,να γράφω,να ταξιδεύω και να ονειρεύομαι έναν κόσμο γεμάτο χρώμα,αγάπη και πολλά χαμογελαστά πρόσωπα.Άλλη μεγάλη μου αγάπη είναι το άθλημα του Taekwondo,όπου είμαι πρωταθλητής και προπονητής,και γενικά όλα τα ''παράξενα'' αθλήματα,καθώς έχω σκαρφαλώσει με σχοινιά σε απάτητα βουνά(αναρρίχηση)και έχω κολυμπήσει σε υποβρύχιες σπηλιές και φαράγγια στον πάτο της θάλασσας(κατάδυση).Όνειρο μου είναι να ανακαλύψω τους κρυμμένους πειρατικούς θησαυρούς,οι οποίοι βρίσκονται κρυπτογραφημένοι μέσα σε μυστικούς χάρτες,που έχω ξετρυπώσει από τα πιο φανταστικά σεντούκια.Πολύτιμους βοηθούς σε αυτό το γεμάτο μυστήριο ταξίδι έχω τα δύο παιδιά μου :Την Ειρήνη και τον Κωνσταντίνο.
Από τις εκδόσεις Μίνωας κυκλοφορούν επίσης τα παιδικά βιβλία του Η Συνταγή της Ευτυχίας(2016),Ο θησαυρός του Κυβερνήτη(2015) και Στα χνάρια του κουρσάρου Μπαρμπαρόσα(2014).

ΕΡΩΤΗΣΗ:1) Τι είναι αυτό που σε ώθησε να γράψεις τον «Δράκο Μπουρμπουλήθρα»; Απάντηση:Είναι τεράστια πρόκληση να γράψεις ένα σωστό παραμύθι. Η αγάπη μου και το ενδιαφέρον για τα παιδιά με ώθησαν να ασχοληθώ με τις παιδικές ιστορίες. Ωστόσο το μεγαλύτερο κίνητρο ήταν να μιλήσω στα δικά μου παιδιά για δύσκολα θέματα με τον πιο «εύκολο» τρόπο. Δηλαδή μέσα από μια παραβολή, από μια ιστορία.
ΕΡΩΤΗΣΗ:2)Πως εμπνέεις σ’ ένα παιδί την αγάπη για το παραμύθι;
Απάντηση:Είναι αρκετά εύκολο να κάνεις ένα παιδί να αγαπήσει το παραμύθι, να αγαπήσει το βιβλίο. Απλά διάβασέ του το με αγάπη. Δίχως βαριεστιμάρα, δίχως βιάση.
ΕΡΩΤΗΣΗ:3)Πως μπορούμε να καλλιεργήσουμε τη δημιουργικότητα των παιδιών μας; Απάντηση:Ο Αίσωπος είχε γράψει ότι: «Το παιδί ότι βλέπει κάνει.» Το γνωρίζουμε όλοι πια αυτό. Αν του δώσουμε ερεθίσματα και μας βλέπει δραστήριους κι εμάς δεν μπορεί παρά να «παρασυρθεί». Αν οι γονείς δεν έχουμε χρόνο για τα παιδιά εκείνα εύκολα θα «τεμπελιάσουν».
ΕΡΩΤΗΣΗ:4). Ήρωες στα παραμύθια, ήρωες και στη ζωή; Απάντηση:Οι ήρωες των παραμυθιών μπορούν να διδάξουν, να γίνουν πρότυπα στη πραγματική ζωή, αρκεί το παραμύθι να έχει σωστούς και προσεγμένους χαρακτήρες.
ΕΡΩΤΗΣΗ:5). Πως ήσασταν σαν παιδί;
Απάντηση:Όπως είμαι και τώρα. Αισιόδοξος, περίεργος, εργατικός, επίμονος, ενθουσιώδης, αλλά και νευρόσπασμα. Δεν καθόμουν ήσυχος ποτέ και κάθε μέρα είχα να κάνω και από μια καινούρια σκανταλιά. Κανονικό παιδί δηλαδή.
ΕΡΩΤΗΣΗ:6). Σου διάβαζαν παραμύθια; Ποιο είναι αυτό που θυμάσαι; Απάντηση:Είχα τη γιαγιά Ελένη που μπέρδευε τα παραμύθια με τις πραγματικές ιστορίες. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα κάθε αφήγηση να γίνεται συγκλονιστική και να με κάνει να κρέμομαι από τα χείλη της. Το παραμύθι που δεν ήθελα να μου λέει με τίποτα ήταν ο Κοντορεβιθούλης, γιατί δεν άντεχα να αφήνουν ένα παιδί μοναχό του στο δάσος. Πάντα στο μυαλό μου ήταν να βρω εκείνο το δάσος να πάω να τον σώσω.
ΕΡΩΤΗΣΗ:7).Πως βλέπεις το μέλλον του βιβλίου μέσα στον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο; Απάντηση:Πιστεύω ότι η μαγεία και η γοητεία του βιβλίου δεν θα πάψει ποτέ να προκαλεί τον άνθρωπο διότι το βιβλίο ως αντικείμενο και ως υπόσταση μας καλεί να χρησιμοποιήσουμε όλες μας τις αισθήσεις για να το απολαύσουμε...
ΕΡΩΤΗΣΗ:8).Τώρα τι έχουμε να περιμένουμε από σένα;
Απάντηση:Ήδη στις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ υπάρχει το νέο μου μυθιστόρημα. Ένα βιβλίο που το γράφω τα τελευταία τρία περίπου χρόνια και αναφέρεται στην ιστορία δύο γυναικών που η ζωή επέλεξε να ενώσει και να χωρίσει με τον πιο πρωτότυπο τρόπο. Θα το χαρακτήριζα ως κοινωνικό θρίλερ που ασχολείται με ένα ιδιαίτερο θέμα το οποίο, από όσο γνωρίζω, δεν έχει θιχτεί ποτέ άλλοτε σε μυθιστόρημα.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΔΟΣΙΕΣ

                         ΕΧΟΥΜΕ  EXTRA Κλήρωση ΑΦΟΥ!!!!!

EXTRA ΚΛΗΡΩΣΗ:Δευτέρα 7/11/2016

1) Αφήστε ΕΝΑ σχόλιο σας( με το οποίο θα μας αναφέρετε μια μικρή ή μεγάλη προδοσία που έχετε υποστεί ) στην ομάδα μας ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! στην ανάρτηση με την κλήρωση του βιβλίου Μικρές και Μεγάλες ΠΡΟΔΟΣΙΕΣ της κ.Jenny Manaki από τις Εκδόσεις Περίπλους!!!

2)Κοινοποιήστε(ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ) (ΜΙΑ ΦΟΡΑ)την, στον τοίχο σας, και μπείτε στην κλήρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Νοεμβρίου 2016!!!

ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΗΡΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΘΑ ΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ.

3)2 τυχεροί/ες που θα αναδειχθούν μέσω του προγράμματοςhttps://www.random.org/ θα κερδίσουν από ένα αντίτυπο του βιβλίου ευγενική προσφορά της συγγραφέως κ.Τζένη Μανάκη.




        

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
H τάση των ανθρώπων να προδίδουν, να εξαπατούν και να υφίστανται προδοσίες σε κάθε πεδίο της ζωής, στην γονεϊκή αγάπη, στον έρωτα, στην φιλία, στις ιδέες, στην πολιτική.Ένας ύμνος στην αληθινή φιλία, που είναι η μόνη "συγγένεια" με επιλογή!

Η Αλεξάνδρα Μελά, σύγχρονη όμορφη και καλλιεργημένη γυναίκα της αστικής τάξης της Θεσσαλονίκης, συναντά τον μεγάλο έρωτα στο πρόσωπο του Νάιτζελ Τζάκσον, διάσημου καθηγητή της χειρουργικής. Τον ακολουθεί στην Αμερική, όπου πραγματοποιείται και το όνειρό της να γίνει γνωστή συγγραφέας.

Όμως αισθάνεται προδομένη, όταν ο ίδιος της εξομολογείται τον έρωτά του για ένα φοιτητή του. Εγκαταλείπει τον άνδρα που αγάπησε και το υπέροχο σπίτι τους στο Σαν Φρανσίσκο και μετακομίζει στο Λος Άντζελες. Με την στήριξη και την αγάπη φίλων, ξαναβρίσκει τον εαυτό της και συνεχίζει με μεγαλύτερη επιτυχία την συγγραφική της καριέρα.

Πολεμώντας δαίμονες και αμφιβολίες, μέσα από συνεχή εκ βαθέων αναμόχλευση και ανασκόπηση των συναισθημάτων της, κατορθώνει να ισορροπήσει. Επιτρέπει στον εαυτό της μία δεύτερη "δοκιμή" στον έρωτα… Σε φάση ψυχικής διερεύνησης των συναισθημάτων της, την επισκέπτεται η αγαπημένη φίλη της, η ψυχίατρος Μαρίνα Φωτίου, προβληματισμένη από τη δική της ταραγμένη προσωπική ιστορία.

Μαζί προσπαθούν να βρουν απαντήσεις μέσα από αναλύσεις των γεγονότων, των "πιστεύω" τους, των ιδεών τους σε βασικά ζητήματα της ζωής, ενώ, παράλληλα, ένα οδοιπορικό στα πιο όμορφα μέρη της Καλιφόρνιας, φέρνει κοντά την ενδεχόμενη λύση των προβλημάτων τους. Λοιποί ήρωες που εμπλέκονται στις ζωές των δύο γυναικών δημιουργούν έναν ενδιαφέροντα, περιπετειώδη μύθο.

Παρουσίαση του Βιβλίου ''ΟΔΟΣ ΕΛΠΙΔΟΣ'' της κ.Άννα Σάγου την Παρασκευή 4/11/2016 στη Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ!!!

                                       Το βιβλιοπωλείο Πρωτοπορία και οι εκδόσεις Οσελότος
                                           σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου
                                                  ΟΔΟΣ ΕΛΠΙΔΟΣ της κ.Άννα Σάγου!!!!


Περιγραφή:
Στην καρδιά της είχε ξεσπάσει άγρια φουρτούνα. Το μυαλό της το στριφογύριζε μια θεόρατη δίνη. Οι άνθρωποι, βλέπεις, πολλές φορές προκειμένου να επιβιώσουν και ν αντέξουν τα μεγάλα τους μυστικά, λένε τα μεγαλύτερα ψέματα ή απλώς κρύβουν τις μεγάλες αλήθειες. Όχι μόνο από τους άλλους αλλά κυρίως από τον ίδιο τους τον εαυτό. Καταφέρνουν να ξεγελάσουν για κάποιο διάστημα τις κρυμμένες αυτές αλήθειες τους, να τις καταχωνιάσουν βαθειά μέσα τους, παριστάνοντας ότι θα είναι έτσι για πάντα. Ξορκίζουν τα ψέματά τους και αποφασίζουν να τα αντιμετωπίσουν, όταν νοιώσουν αρκετά δυνατοί ώστε να τα κοιτάξουν κατάματα. Αν δεν το κάνουν, τότε αυτές οι αλήθειες τούς ακολουθούν σιωπηλά, μέχρι τη στιγμή που ξυπνάνε σαν ηφαίστειο και καίνε με την λάβα τους τα ψέματα και τα μυστικά. Έτσι και τώρα, το νοιωθε η Ελένη, είχε έλθει η ώρα.



Για το ''Οδός Ελπίδος'' έγραψε ο συγγραφέας κ.Σπύρος Πετρουλάκης:
13 Σεπτεμβρίου
Καλημέρα... Έκανα το νοερό μου ταξίδι στη Θεσσαλονίκη μιας άλλης εποχής μέσα από την πένα της καλής μου φίλης Anna Sagou.
«Οδός Ελπίδος»
Ευωδιές μιας άλλης εποχής ξεχειλίζουν από κάθε σελίδα του μυθιστορήματος της Άννας Σάγου – Βακαλούδη. Μιας εποχής δύσκολης και σκοτεινής για την Ελλάδα που κάποιοι άνθρωποι ωστόσο με την ταπεινή τους ζωή και τις αποφάσεις τους φρόντισαν να της δώσουν λίγο από το φως της ψυχής τους. Γαρυφαλλιές και γαρδένιες στους ντενεκέδες για το άρωμα, ασβέστωμα στους τοίχους για την πάστρα και κατάβρεγμα στους χωμάτινους δρόμους για να μην πνιγούν στη σκόνη… Μα πόσες και πόσες εικόνες, γεύσεις και συναισθήματα δεν μου ξεσήκωσε με την «Οδό Ελπίδος» η συγγραφέας; Είχα την αίσθηση ότι με έπιασε από το χέρι και με ξενάγησε στα χρόνια των παππούδων μου οδηγώντας με σελίδα τη σελίδα στα δικά μου χρόνια. Τα παιδικά. Ήρθαν οι γεύσεις συντροφιά με τις ασπρόμαυρες εικόνες να με ταξιδέψουν κι ένα χαμόγελο αχνό τράβηξε λίγο προς τα πάνω τα χείλη μου. Μαλλί της γριάς τις Κυριακές, παγωτό από το καροτσάκι του παγωτατζή και εκείνος να παίζει με την ανυπομονησία παιδιών και μεγάλων ανακατεύοντας τελετουργικά θαρρείς το καϊμάκι στο καρότσι του, φρεσκοψημένα κουλούρια Θεσσαλονίκης που σε προκαλούσαν να μη χάσεις ούτε ένα σποράκι σουσάμι. Γεννήθηκα στην Αθήνα, μα οι περιγραφές από τις γειτονιές της Θεσσαλονίκης έφεραν στο νου μου τόσο καθαρά τις δικές μου αυλές, τους δρόμους, τις απογευματινές συνάξεις και πόσα άλλα που έζησα ή άκουσα σε αφηγήσεις τόσο μεστές όπου τις έκανα δικές μου. Και ο έρωτας. Ο έρωτας στο μυθιστόρημα της Άννας Σάγου – Βακαλούδη, παίζει τον δικό του ρόλο, κάνει την δική του εμφάνιση όπως πρέπει. Πότε δυνατός και ξεσηκωτικός και πότε δειλός ή μονόπλευρος. Πάντως όπως κι αν είναι, αρπάζει μαζί πρωταγωνιστές και αναγνώστες από το χέρι και τους οδηγεί μέσα από τα σοκάκια που ορίζει η συγγραφέας στα πάθη του. Έμαθα, θυμήθηκα, γέλασα, λυπήθηκα μα πιο πολύ νοστάλγησα, αφού κάπου εκεί είδα τον παππού μου να φεύγει για το μέτωπο με τη γιαγιά να τον αποχαιρετά κρατώντας δύο μωρά στην αγκαλιά της, ξετρύπωσα τη μάνα με τον πατέρα μου στα πρώτα τους ερωτικά σκιρτήματα, έπαιξα σε δρόμους από χώμα κι αν έπεφτα κάτω και το αίμα έτρεχε ποτάμι από τα γόνατα και τις παλάμες, δεν με ένοιαζε… δεν με ένοιαζε γιατί είχα τους φίλους μου.
Αγαπημένη μου φίλη Άννα, σε ευχαριστώ για το ανέλπιστο ταξίδι που μου πρόσφερες με την «Οδό Ελπίδος».


Ποια όμως είναι η κ.Άννα Σάγου?Ας την γνωρίσουμε μέσω του βιογραφικού της και μερικών ερωτήσεων μου,που με προθυμία δέχθηκε να απαντήσει, και την ευχαριστώ πολύ!!!

                                                  Βιογραφικό:
Η Άννα Σάγου-Βακαλούδη γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου μεγάλωσε, σπούδασε και ζει με την οικογένειά της. Εργάσθηκε στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα επί τριάντα εννέα χρόνια. Μετά τη συνταξιοδότησή της ασχολείται με τη συγγραφή βιβλίων, δηλαδή με αυτό που της άρεσε από πάντα.


Ερώτηση:1)Σε ποια ηλικία ήταν η πρώτη επαφή σας με το ...βιβλίο και πείτε μου αν θυμάστε το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε.
Απάντηση:Θα φανεί αστείο αλλά πριν πάω ακόμα στο δημοτικό, διάβαζα το αναγνωστικό της πρώτης τάξης "ββββ έκανε ο βοριάς, βάλε σακάκι Μίμη, τι δυνατός βοριάς" Ακολούθησαν τα μικρά εικονογραφημένα κλασικά και αργότερα τα μεγάλα, και στην τετάρτη δημοτικού ο μπαμπάς μου μου έφερε τους ΑΘΛΙΟΥΣ που δεν θυμάμαι πόσες φορές το έχω διαβάσει.
Ερώτηση:2)Διαβάζετε κάποιο συγκεκριμένο είδος λογοτεχνίας περισσότερο(κοινωνικό,αισθηματικό,ιστορικό,αστυνομικο...)?Ποιο είναι το αγαπημένο σας?
Απάντηση:Νεώτερη διάβαζα πιο "ψαγμένα" βιβλία, πολιτικά, ψυχολογικά κλπ Μεγαλώνοντας μου αρέσει να διαβάζω κοινωνικά μυθιστορήματα ίσως και με μια πινελιά αστυνομικού. Αγαπημένο είδος λογοτεχνίας κοινωνικό μυθιστόρημα.

Ερώτηση:3)Θα μπορούσατε να μου πείτε μερικούς από τους αγαπημένους σας συγγραφείς ή σας ...βάζω δύσκολα?
Απάντηση: Όντως δύσκολα γι' αυτό μετά την Αλκυόνη Παπαδάκη (all time clasic) θα πω ξένους παλιότερα την Ροζαμουντ Πίλτσερ και τωρα την Κιμπερλι Φρίμαν.
Ερώτηση:4)Τι αποτέλεσε το έναυσμα για να ξεκινήσετε να γράφετε?
Απάντηση: Απο την εποχή του σχολείου θυμάμαι να συμμετέχω με πεζά ή με ποιήματα σε διάφορα σχολικά περιοδικά. Αργότερα έχοντας διαβάσει πάρα πολύ, σχημάτιζα στο μυαλό και την καρδιά μου εικόνες και ιστορίες που ήθελα να τις μοιραστώ
Ερώτηση:5)Πως ξεκίνησε η συγγραφή του ''Οδός ελπίδος''?
Απάντηση: Η συγγραφή της ΟΔΟΥ ΕΛΠΙΔΟΣ ξεκίνησε όταν σε μια παρέα φίλων συζητιόταν το θέμα των μυστικών υιοθεσιών και τί προβλήματα μπορεί να φέρουν. Όσο για τον τόπο που διαδραματίζεται, λατρεύω την Θεσσαλονίκη και ήθελα οι ήρωες μου να περπατούν εκεί.
Ερώτηση:6)Μια και είναι το πρώτο σας βιβλίο και δεν γνωρίζουμε τη γραφή σας τι πιστεύεται ότι προκαλεί τον αναγνώστη να σας διαβάσει,να σας γνωρίσει?Το εξώφυλλο?Το οπισθόφυλλο?Πείτε μου δυο λόγια για την ιστορία.....
Απάντηση:  Το εξώφυλλο όντως τραβάει το βλέμμα κάποιου. Είναι πίνακας ζωγραφικής που εέφτιαξε η αγαπημένη μου φίλη Έλενα Σταθοπούλου αφού της είπα την ιστορία του βιβλίου , και είναι πολύ νοσταλγικό. Αν πάλι κάποιος διαβάσει το οπισθόφυλλο βρίσκεται ΄ενα συνταρακτικό κομμάτι της υπόθεσης που ενώνει δυο οικογένειες που η τρέλα του β' παγκοσμιου πολέμου και τα επακόλουθα του τους είχαν χωρίσει.
Ερώτηση:7)Έχετε ξεκινήσει να γράφετε κάτι καινούριο?
Απάντηση: Έχω ξεκινήσει να γράφω πάλι, αλλά δεν νοιώθω το γράψιμο σαν πρωταθλητισμό και πάω σιγά-σιγά.
Ερώτηση:8)Ποιο βιβλίο διαβάζεται αυτές τις μέρες ?
Απάντηση:Μόλις τελείωσα την ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ ΦΑΡΟΥ της Κίμπερλι Φρίμαν και όπου να'ναι θ' αρχίσω τους ΨΙΘΥΡΟΥΣ ΤΟΥ ΒΑΡΔΑΡΗ. της κ.Σοφίας Βόικου.
Ερώτηση:9)Θα ήθελα να μοιραστείτε με τους αναγνώστες του blog μας, τη φράση που σας εκφράζει, το τραγούδι που σας αντιπροσωπεύει και την αγαπημένη σας ταινία...Φαντάζομαι δύσκολη η απάντηση μια και δεν είναι δυνατόν να είναι μόνο ένα αλλά θα ήθελα το πρώτο που σας ήρθε στο μυαλό για το καθένα από αυτά....
Απάντηση:Φράση...Κοίτα μπροστά. Τα πάντα διορθώνονται με αισιοδοξία. Τραγούδι τα ροζ όνειρα. του Γ.Μηλιώκα και ταινίες όλες που έχουν ,happy end .Τις άλλες δεν τις μπορώ με ψυχοπλακώνουν.


Τελειώνοντας θέλω να εξηγήσω το νόημα της αφιέρωσης που κάνω στην αρχή του βιβλίου. Την Θεσσαλονίκη μ' έμαθε να την αγαπώ ο μπαμπάς μου που υπηρέτησε φαντάρος στην Καλαμαριά το 1948 και μετά η μοίρα ολοκλήρωσε και σταθεροποίησε την αγάπη αυτή με την γνωριμία μου με τον βέρο Θεσσαλονικιό σύζυγο μου Χρήστο Βακαλούδη.





Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ''ΕΝΑ ΔΡΑΜΙ ΔΥΝΑΜΗΣ'' ΚΑΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ κ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΙΤΖΙΚΑΚΗ ΑΦΟΥ!!!

Σε μια όμορφη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 Οκτωβρίου και ώρα 19.00 στα Public Τσιμισκή η παρουσίαση του βιβλίου ''Ένα δράμι δύναμης'' του συγγραφέα κ. Georgios Tzitzikakis
 που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανίδα.

Το βιβλίο παρουσίασε η συγγραφέας κ. Χαρά Ανδρεΐδου λέγοντας :                                               Όταν ο Γιώργος Τζιτζικάκης μου μίλησε για το νέο του βιβλίο, τον ρώτησα: «Τι βιβλίο έχεις γράψει;». «Είναι ένα αστυνομικό θρίλερ», μου απάντησε, προσπαθώντας να χωρέσει μέσα σε έναν ορισμό δυο λέξεων τον κόσμο ενός ολάκερου βιβλίου, τον κόσμο ενός ήρωα, μιας ζωής, μιας ψυχής.
Το «Ένα δράμι δύναμης» μπορεί πράγματι να οριστεί ως ένα αστυνομικό θρίλερ. Δικαιολογεί κάλλιστα αυτόν τον ορισμό του, με τη δυναμική πλοκή του, τη δράση, τη βία, τις ανατροπές, το «σασπένς» όπως λένε για έργα αυτής της κατηγορίας. Τοποθετημένο στον σκοτεινό κόσμο του περιθωρίου της Αθήνας, με πρωταγωνιστές ανθρώπους της νύχτας, διεφθαρμένους, ανάλγητους, σαδιστές, με σκηνές ωμής βίας, που οφείλω να ομολογήσω πως με δυσκόλεψαν πολύ με τον ρεαλισμό τους. Είναι όντως το νέο βιβλίο του Γιώργου Τζιτζικάκη ένα αστυνομικό θρίλερ που σέβεται τον εαυτό του. Είναι όμως και πολλά ακόμη.
Είναι μια ξενάγηση στον κόσμο αυτό μέσα στον οποίο ξετυλίγεται το νήμα της ιστορίας, τον υπόκοσμο της Αθήνας. Ο συγγραφέας, ειδικά στην αρχή του βιβλίου, διακόπτει συχνά τη ροή της ιστορίας για να δώσει πληροφορίες στον αναγνώστη για τα δεδομένα αυτού του άγνωστου – φαντάζομαι στους περισσότερους από εμάς – κόσμου, που ο ίδιος μοιάζει να τον ξέρει καλά. Παραθέτει τους κανόνες και τους κώδικες, τα απαράβατα πρωτόκολλα, περιγράφει την αυστηρότατη ιεραρχία, τις παγιωμένες πρακτικές του. Μιλάει επίσης τον γλωσσικό του κώδικα, την αργκό του υπόκοσμου. Και όχι μόνο αυτό. Πηγαίνει ένα βήμα πιο πέρα, μπαίνει μέσα στον ψυχισμό των ηρώων του. Περιγράφει με ενάργεια και σαφήνεια πώς νιώθει κάποιος όταν τον τρυπάει μια σφαίρα, όταν σνιφάρει κοκαΐνη, όταν βασανίζει και σκοτώνει άλλους ανθρώπους, όταν κινδυνεύει η δική του ζωή. Μια πραγματική ξενάγηση, στα μέσα και στα έξω, στα φανερά και στα κρυφά του κόσμου που περιγράφει.
Το βιβλίο του Γιώργου Τζιτζικάκη είναι επίσης ένα ψυχολογικό μυθιστόρημα.  Δίπλα στις ρεαλιστικές περιγραφές του υποκόσμου και των πρακτικών του, ο συγγραφέας δεν σταματάει ούτε λεπτό να μελετά εξονυχιστικά τον ψυχικό κόσμο των ηρώων του και να τον εκθέτει στα μάτια του αναγνώστη. Ο ήρωας παρατηρεί σχολαστικά όσα συμβαίνουν γύρω του, τα μελετά εξονυχιστικά και προσπαθεί να τα ερμηνεύσει. Να τα ερμηνεύσει για να τα καταλάβει κι έτσι να αποκτήσει αυτό το ένα δράμι δύναμης που του χρειάζεται για να πετύχει τον στόχο του. Και το ίδιο κάνει και ο συγγραφέας με τον ήρωά του, τον μελετά και τον εκθέτει συνεχώς στα μάτια μας. Επίπονη διαδικασία, ειδικά όταν αφορά έναν άνθρωπο, έναν ήρωα, που έχει πολλούς λόγους να θάψει βαθιά μέσα του, πολλά, πάρα πολλά μυστικά, σε σχέση με όσα έκανε αυτός και όσα του έκαναν οι άλλοι. Επίπονη διαδικασία, όμως και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, που κρατάει τον αναγνώστη δεμένο πάνω της.
Και, εκτός από όλα αυτά, το μυθιστόρημα του Γιώργου Τζιτζικάκη, είναι μια συνεχής αντίφαση. Μια αντίφαση ανάμεσα στον σκληρό κόσμο που περιγράφει και στον ποιητικό λόγο με τον οποίο καταγράφονται οι σκέψεις και τα συναισθήματα του ήρωα από τον συγγραφέα, σε ένα ιδιαίτερο ύφος όπου μπλέκει τη λογοτεχνική γλώσσα με την αργκό του δρόμου, και τα κάνει να στέκονται και τα δυο καλά, να πατάνε και τα δυο γερά στο κείμενο.
Μέσα σ’ αυτό το πολύπλοκο και πολύμορφο πλαίσιο ξεδιπλώνει την ιστορία του ο συγγραφέας. Με μαεστρία, με προσεκτικά βήματα, με τεχνάσματα που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη, με έννοιες-κλειδιά που διαπερνούν όλο το βιβλίο σαν ραχοκοκαλιά και του δίνουν συνοχή και ενότητα.
Έννοιες-κλειδιά όπως η δύναμη, με την οποία έχει εμμονή ο ήρωας του βιβλίου, κάτι που δικαιολογεί και τον τίτλο του. Κάθε τι που κάνει ο ήρωας είναι για να αποκτήσει λίγη δύναμη ακόμη, μέχρι να μπορέσει να εκπληρώσει τον στόχο του.
Όπως η στέρηση. Ο ήρωας έχει στερηθεί τα πάντα, διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικές καταστάσεις της ζωής του, κι ό,τι κάνει το κάνει έχοντας σαν φυτίλι αυτή τη στέρηση.
Έννοιες όπως η απώλεια του εαυτού του. Ο ήρωας έχει χάσει τον εαυτό του, υποτάσσεται σ’ αυτή την ζοφερή πραγματικότητα και κινείται με αυτή ως γνώμονα. Είμαι ήδη νεκρός, σκέφτεται, δεν έχω τίποτε να χάσω. Αλλά επίσης και η αυτογνωσία. Ξέρει ποιος είναι, ξέρει τι έχει κάνει, δεν χαρίζει συγχωροχάρτια στον εαυτό του, κινείται από μια δική του, προσωπική αίσθηση δικαίου.
Μία άλλη από αυτές τις έννοιες –κλειδιά είναι η αγάπη για τις γυναίκες, ο σεβασμός και η παραδοχή της ανωτερότητας του γυναικείου φύλου, ξεκινώντας από τη μάνα του και φθάνοντας στις γυναίκες του υποκόσμου με τις οποίες συνδιαλέγεται.
Τα τεχνάσματα που χρησιμοποιεί είναι επίσης πολλά και κατορθώνουν να πιάνουν στα δίχτυα τους τον αναγνώστη. Κατ’ αρχάς η αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο και σε ενεστώτα χρόνο. Είναι πολύ δύσκολο για τον αναγνώστη, άνδρα ή γυναίκα, να μην ταυτιστεί με τον ήρωα στα σημεία εκείνα που ακουμπούν σε πανανθρώπινες ανάγκες και ευχές.
Το ότι ο ήρωας απευθύνεται σε κάποια σημεία απευθείας στον αναγνώστη, δημιουργώντας του τεχνηέντως την ψευδαίσθηση ότι βρίσκεται σε ένα διάλογο μαζί του και ακούει την εξομολόγησή του.
Τα τρία ονόματα που χρησιμοποιεί ο ήρωας. Τρία ονόματα, τρεις διαφορετικές εποχές από τη ζωή του, τρεις διαφορετικοί άνθρωποι μέσα του. Τα τρία ονόματα κάνουν ξεκάθαρο αυτόν τον εσωτερικό διχασμό.
Οι αναδρομές στο παρελθόν, που παρεμβάλλονται σαν ιντερμέδια στη ροή της ιστορίας, και εξηγούν, κομμάτι κομμάτι, τις εμμονές, τον θυμό και τον πόνο του ήρωα, και βοηθούν τον αναγνώστη να τον γνωρίσει και να τον κατανοήσει καλύτερα.
Το κρυφό χαρτί που κρατάει μέχρι το τέλος και ο συγγραφέας το ρίχνει στο τραπέζι κυριολεκτικά στις τρεις τελευταίες σελίδες του βιβλίου, στην κορύφωση των εξομολογήσεων.
Το σκωτσέζικο ντουζ που επαναλαμβάνεται συνεχώς, καθώς προσπαθούμε να πάρουμε μια θέση απέναντι στον ήρωα, και από τη μια νιώθουμε αποτροπιασμό για τις πρακτικές του, και από την άλλη, με τις αναδρομές στις στερήσεις και στην αδικία που αντιμετώπισε, καθώς επίσης και τις ποιητικές, λυρικές περιγραφές των τωρινών του συναισθημάτων, τον συμπαθούμε και –ίσως και - τον δικαιολογούμε για όσα κάνει.
Με όλους αυτούς τους τρόπους ο συγγραφέας κατορθώνει να φέρει κοντά μας, να κάνει προσιτό και κατανοητό έναν χαρακτήρα που είναι πολύ δύσκολο να τον προσεγγίσεις, ακόμη πιο δύσκολο να τον κατανοήσεις και – ίσως – ακατόρθωτο να τον δικαιολογήσεις και να τον συγχωρήσεις. Ούτως ή άλλως όμως ο ήρωας δεν ζητάει τη συγχώρεσή μας. Ούτως  ή άλλως δεν διεκδικεί για τον εαυτό του ένα αίσιο τέλος. Ξέρει τι έχει κάνει και αποδέχεται το βάρος των πράξεων του στη ζωή του. Το ίδιο κάνει και ο συγγραφέας. Αποδέχεται το βάρος των πράξεων του ήρωά του. Και αυτή πιστεύω πως είναι η κρυφή δύναμη του βιβλίου.
Κλείνοντας θέλω να αποκαλύψω πως ο ήρωας δεν είναι μόνος του στον κόσμο αυτού του βιβλίου. Έχει έναν σταθερό σύντροφο, συνοδοιπόρο, συμπρωταγωνιστή: το κρύο. Ένα κρύο που διαπερνά όλο το βιβλίο, όπως διαπερνά και τη ζωή του. Κυρίαρχο παντού, μέσα κι έξω από τον ήρωα, σε όλους τους κόσμους του. Ένα κρύο που περιγράφεται με κάθε τρόπο, σε όλες του τις διαστάσεις, υποστάσεις, ταυτότητες, παραλλαγές, βασανιστικό και ύπουλο, που εισχωρεί παντού και αλώνει τα πάντα. «Πολλών ειδών παγωνιές», όπως γράφει και στις πρώτες σελίδες, πολλών ειδών παγωνιές περιγράφει μέσα στο βιβλίο του ο Γιώργος Τζιτζικάκης.
Του εύχομαι να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο του…
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ την συγγραφέα κ.Χαρά Ανρε'ί'δου που μου παραχώρησε την άποψη της για το ''Ενα δράμι δύναμης'' ώστε να την δημοσιεύσω σ΄αυτό το άρθρο!!!



Χαρακτηριστικά αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε ο ηθοποιός κ.Αριστείδης Σιναπίδης ενώ μουσικά πλαισίωσαν τη βραδιά ο κ.Σταύρος Φιλιπποπολίτης στο πιάνο και ο κ. Γιώργος Γελαράκης ο οποίος ερμήνευσε τραγούδια που επέλεξε ο συγγραφέας.






Στο τέλος της παρουσίασης ο κ.Τζιτζικάκης υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου του,συνομίλησε και φωτογραφήθηκε με τους αναγνώστες του.

H ΑΦΟΥδένια μας φωτογραφια!!!!


Ποιος όμως είναι ο κ.Γ.Τζιτζικάκης?Ας τον γνωρίσουμε μέσω μερικών ερωτήσεων μου, που με προθυμία δέχθηκε να απαντήσει και τον ευχαριστώ πολύ!!!!


ΕΡΩΤΗΣΗ:1) Σε ποια ηλικία ήταν η πρώτη επαφή σας με το βιβλίο. Θυμάστε το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;
ΑΠ: Aν θυμάμαι καλά, ήταν κάπου στα δέκα μου, με τη σειρά Χαρούμενες Διακοπές του Πατάκη. Ύστερα διάβασα το "Ο γέρος και η θάλασσα" εικονογραφημένο, το "Παπαλάνγκι" και πάει λέγοντας. Η δυνατή φλόγα ήρθε στην εφηβεία όμως, με τον Καββαδία, τον Μπουκόφσκι, τον Έσσε και άλλους. Το σχολείο και οι καθηγητές έπαιξαν καταλυτικό ρόλο φυσικά, μέσα από τη διδασκαλία τους αγάπησα τα Νεοελληνικά Κείμενα και εκείνα μου άνοιξαν μια τεράστια αγκαλιά λογοτεχνίας.
ΕΡΩΤΗΣΗ:2) Διαβάζετε κάποιο συγκεκριμένο είδος λογοτεχνίας περισσότερο; Ποιο είναι το αγαπημένο σας;
ΑΠ: Μεταπηδώ από τα μυθιστορήματα τρόμου τα οποία λατρεύω, σε μυθιστορήματα κοινωνικού περιεχομένου, ενώ σπανιότερα πάω σε αστυνομικά και σε ποίηση. Μου αρέσει ένα βιβλίο που δεν με αφήνει να το αφήσω και θα είναι τόσο γρήγορο ώστε να ταυτιστώ με τον ήρωα και τις αγωνίες του. Αν καταφέρει να με συνεπάρει, να αναρωτηθώ γιατί έγραψε αυτό που έγραψε ο συγγραφέας, και γιατί πράττει όπως πράττει ο ήρωας, τότε για εμένα είναι ένα επιτυχημένο έργο.
ΕΡΩΤΗΣΗ:3) Τι αποτέλεσε το έναυσμα για να ξεκινήσετε να γράφετε;
ΑΠ: Τα ταραγμένα παιδικά μου χρόνια και αργότερα τα δύσκολα εφηβικά. Ήθελα να ξεφύγω από όσα ζούσα και επειδή αυτό δεν το καταφέρνεις πάντοτε κλείνοντας τα αυτιά και τα μάτια σου, έφτιαχνα από νωρίς κόσμους και βουτούσα μέσα τους. Ακόμη και σήμερα το γράψιμο αποτελεί τη διαφυγή μου· στα ζόρια μου γράφω περισσότερο από όσο στις ήρεμες περιόδους μου.
ΕΡΩΤΗΣΗ:4) Πως ξεκίνησε η συγγραφή του βιβλίου σας "Ένα δράμι δύναμης", γιατί επιλέξατε αυτόν τον τίτλο και αυτό το εξώφυλλο;
ΑΠ: Έχω νιώσει πολλές φορές στη ζωή μου παγιδευμένος και ενώ είχα δύναμη, με περικύκλωνε ο φόβος, δεν κατάφερνα να ξεφύγω απ' όσα μου έκαναν κακό. Μου έλειπε λοιπόν εκείνο το ένα δράμι δύναμης που χρειαζόμουν για να συμπληρώσω την ισχύ μου και να αντεπιτεθώ. Έτσι προέκυψε ο τίτλος και η ταύτιση με έναν ήρωα που τα βάζει εναντίον ενός ολόκληρου συστήματος υποκόσμου για να σώσει τρεις γυναίκες που αγάπησε από την μαστροπεία. Θέλησα να γράψω ένα βιβλίο για την καθημερινή κόλαση που βιώνουν όσοι είναι παγιδευμένοι στα δίχτυα της εμπορίας ανθρώπων, του διεθνώς γνωστού ως trafficking. Ζούμε σε εξαιρετικά σκοτεινές εποχές και ένα βιβλίο οφείλει να μιλήσει και για αυτό το κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Το εξώφυλλο με το προτεταμένο χέρι δηλώνει μια κραυγή, φωνάζει από μόνο του: "Αρκετά, ως εδώ!" Είναι ταυτόχρονα μια κραυγή για βοήθεια αλλά και μια απαγόρευση σε όλα εκείνα που σε πονάνε. Όταν πονάς, όταν φοβάσαι, όταν σε κάνουν εργαλείο των ηδονών τους, πρέπει να προσπαθήσεις διπλά να βρεις τη δύναμη που κουβαλάς εντός σου, όταν όμως την εντοπίσεις, λες "Αρκετά" και τότε εσύ είσαι ο κύριος της ζωής σου, τότε μπορείς να τα αλλάξει όλα. Φυσικά για τα θύματα της καθημερινής κακοποίησης δεν είναι τόσο εύκολο αυτό, γι' αυτό και όλοι μας πρέπει όταν δούμε κάτι, να μιλήσουμε, να αναλάβουμε δράση. Να ξέρετε πως σώζοντας κάποιον δίπλα μας, ουσιαστικά κατά τη διαδικασία, σώζουμε ένα μεγάλο κομμάτι από τον ίδιο μας τον εαυτό.
ΕΡΩΤΗΣΗ:5) Από όσα μας λέτε, υποθέτω πως η θεματολογία ανάμεσα στα δύο τελευταία βιβλία σας είναι εντελώς διαφορετική. Ήταν μια πρόκληση για εσάς αυτό εντελώς διαφορετικό συγγραφικό βήμα;
ΑΠ: Ναι, το Δράμι ήταν μια πρόκληση για πολλούς λόγους, τη μεγαλύτερη ωστόσο πρόσκληση αποτελεί πάντα το κοινό, το κατά πόσο θα αγκαλιάσει το έργο, κυρίως επειδή μιλάει για ένα θέμα που θα πρέπει να μας απασχολεί όλους. Βαστάτε κατά νου πως πίσω από κάθε βιβλίο που γράφεται, για εμένα τουλάχιστον που επιθυμώ να είμαι βιωματικός σε όσα γράφω, κρύβονται άλλα δύο βιβλία γεμάτα σημειώσεις. Για το "Ένα δράμι δύναμης" λοιπόν, δανείστηκα στοιχεία από ημερολόγια που βαστούσα τα χρόνια που εργάστηκα στη νύχτα· συνάντησα εκεί τύπους σκοτεινούς και επικίνδυνους, βουτηγμένους στην παρανομία, αλλά και πολλές κακοποιημένες γυναίκες που φορούσαν τη μάσκα του φόβου με χαμόγελο στο πρόσωπο. Κατά τη διαδικασία συγγραφής του βιβλίου, επανήλθα στη νύχτα, έκανα έρευνα και αλίευσα προσωπικές μαρτυρίες από θύματα του trafficking. Μετά λύπης σας λέω πως είναι ασύλληπτο το μέγεθος του προβλήματος, της βίας, της εκμετάλλευσης και της σήψης που κρύβεται κάτω από την κοινωνία μας. ΕΡΩΤΗΣΗ:6) Ποια είναι τα πρώτα μηνύματα που παίρνετε από απόψεις αναγνωστών;
ΑΠ: Περίμενα πως το Δράμι θα ξενίσει όσους αναγνώστες λάτρεψαν το Αηδόνι, ωστόσο απ' όσα μου λένε, με χαρά διαπιστώνω πως εντοπίζουν την επαφή των δύο έργων καθώς και τα δυο μιλούν για την ασίγαστη ανάγκη κάποιου να αλλάξει τη ζωή του προς το καλύτερο. Ταυτίζονται με τον αγώνα του ήρωα, εντοπίζουν τα συναισθηματικά του μέρη, και κατανοούν την ανάγκη του να σώσει κάποιον και να σώσει έτσι τον ίδιο του τον εαυτό. Το Δράμι έχει μόλις λίγες ημέρες κυκλοφορίας, είναι πολύ νωρίς ακόμη για να ξέρουμε τι αίσθηση θα αφήσει, ωστόσο έχει ήδη αποσπάσει κάποιες εξαιρετικές κριτικές και όσο περισσότερο συζητιέται από αναγνώστη σε αναγνώστη, είναι τιμητικό που παίρνει μια θέση μέσα στις καρδιές τους. Πιστεύω πολύ στη δύναμη του αναγνώστη, στις συζητήσεις που γίνονται μεταξύ όσων αγαπούν το βιβλίο και με χαρά διαπιστώνω πως δεν έχει στεγανά ο Έλληνας αναγνώστης, δε διαβάζει μονάχα ένα είδος και αποτολμά το βήμα σε πολλά και διαφορετικά είδη λογοτεχνίας.
ΕΡΩΤΗΣΗ:7) Έχετε ξεκινήσει να γράφετε κάτι καινούριο?
ΑΠ: Καθώς δουλεύω παράλληλα δυο τρεις ιστορίες που αργότερα θα αποτελέσουν ένα βιβλίο, έχω μονίμως κάτι στα σκαριά. Είναι εξαιρετικά νωρίς να μιλήσουμε για το τι θα είναι το επόμενο μυθιστόρημα· θα πρέπει να ξέρετε πως πολλές φορές οι ιστορίες μας, αλλιώς ξεκινούν και αλλιώς καταλήγουν σαν τις γράφουμε, λες και οι ήρωες εντός μας αρπάζουν τα ηνία της φαντασίας μας και την οδηγούν στα μονοπάτια που εκείνοι θα θελήσουν. Αυτό που μπορώ μετά βεβαιότητας να σας πω για το επόμενο βιβλίο, είναι ότι βασίζεται στην συγκομιδή αληθινών μαρτυριών από ανθρώπους που γνώρισα στα χωριά της Κρήτης και που βίωσαν τη φρίκη του πολέμου, της Κατοχής και της μελανής σελίδας του Εμφυλίου. Θα καλύπτει περίπου εβδομήντα χρόνια Ιστορίας και δεν θα περιστρέφεται μονάχα στην ιδιαίτερη πατρίδα μου τα Χανιά, αλλά θα αποτελεί ένα συναισθηματικό οδοιπορικό ανθρώπων και ιστοριών από ολόκληρη την Ελλάδα.
ΕΡΩΤΗΣΗ:8) Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτό το διάστημα;
ΑΠ: Διαβάζω δυο-τρία βιβλία ταυτόχρονα. Αυτόν καιρό στα χέρια μου έχω το "Υπουργός Νύχτας" του Σκαμπαρδώνη και το "Όλα είναι δυνατά" του Κινγκ.
ΕΡΩΤΗΣΗ:9) Θα ήθελα να μοιραστείτε με τους αναγνώστες του blog μας, τη φράση που σας εκφράζει, το τραγούδι που σας αντιπροσωπεύει και την αγαπημένη σας ταινία.
ΑΠ: Να γελάτε δυνατά να σπάνε τα άσχημα! Να ρισκάρετε για τα απίθανα! Να ζείτε τις στιγμές πριν αυτές τελειώσουν Στα τραγούδια και τις ταινίες θα αναγκαστώ να σας στεναχωρήσω, είναι εξαιρετικά πολλά και δεν μπορώ να τα βάλω σε αυστηρή γραμμή επιλογής καθώς το καθένα τους αποτελεί και μια απόχρωση του συνόλου όσων αγαπώ.




ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ''ΚΛΕΙΣΤΟ ΛΟΓΩ ΑΓΑΠΗΣ'' ΚΑΙ ΤΗΣ κ.ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΑΦΟΥ!!!


   Σε μια όμορφη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 19.00 στα Public Τσιμισκή η παρουσίαση του βιβλίου ''Κλειστό λόγω αγάπης'' της συγγραφέως κ.Μαρία Παπαδάκη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανίδα.

Η κ.Παπαδάκη  μας παρουσίασε το βιβλίο της  λέγοντας:''Απόψε παρουσιάζουμε το καινούργιο μου βιβλίο που έχει τίτλο «Κλειστό λόγω αγάπης» από τις εκδόσεις Ωκεανίδα. Θα αναρωτηθείτε γιατί κλειστό λόγω αγάπης; Θα σας πω και εγώ ότι οι καρδιές, τα σπίτια, οτιδήποτε , μπορούν να κλείσουν και από αγάπη. Θα το ανακαλύψετε όταν θα το διαβάσετε. Όσοι διαβάσατε το βιβλίο θα είδατε ότι βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία. Η βασική μου ηρωίδα είναι η Ακριβή που ήταν πολύ καλή μου φίλη. Την γνώρισα στη Σκεπαστή Αγορά Χανίων, στο μαγαζί της. Πουλούσε βότανα, μαντζούνια, αρώματα, τα οποία έφτιαχνε η ίδια με πρώτες ύλες που μάζευε από τη φύση. Μου εκμυστηρεύτηκε πολλά , με πρώτο, ένα μεγάλο έρωτα που αν και την είχε πικράνει πολύ τον είχε ακόμα στην καρδιά της. Στεναχωρήθηκα πολύ όταν περνώντας από το μαγαζί της το είδα κλειστό. Είχε φύγει και δεν είχε αφήσει ίχνη πίσω της. Έτσι γεννήθηκε ένα ποίημα που το ονόμασα «Κλειστό λόγω αγάπης». Όταν αργότερα εγκαταστάθηκα στην Αθήνα, το ποίημα αυτό έπεσε στα χέρια της σπουδαίας Βάσως Αλαγιάννη και εξέφρασε την επιθυμία της να το μελοποιήσει.Το τραγούδι μπήκε στο δίσκο του Βασίλη Λέκκα που έχει τίτλο «Τον εαυτό μου ρώτησα» και αγαπήθηκε πολύ απ΄τον κόσμο'', τόνισε η συγγραφέας του βιβλίου.

Για το βιβλίο μίλησε και διάβασε αποσπάσματα η κ.Μ.Κασσεροπούλου φιλόλογος και μουσικά πλαισίωσαν τη βραδιά ο κ.Σ.Φιλιπποπολίτης στο πιάνο και ο κ.Γ.Γελαράκης ο οποίος ερμήνευσε τραγούδια σε στίχους της συγγραφέως.

Στο τέλος της παρουσίασης η κ.Παπαδάκη υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου της και φωτογραφήθηκε με τους αναγνώστες της.

Ποια όμως είναι η κ.Παπαδάκη?Ας την γνωρίσουμε μέσω του βιογραφικού της και μερικών ερωτήσεων μου, που με προθυμία δέχθηκε να απαντήσει,και την ευχαριστώ πολύ!!!!!!

Βιογραφικό: 
Η Μαρία Παπαδάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε λογιστικά και αγγλικά. Το πρώτο της βιβλίο ήταν η ποιητική συλλογή με τίτλο “Αγάπες δροσουλίτες” που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις “Γκοβόστης”. Το δεύτερο ήταν το μυθιστόρημα με τίτλο “Τι γυρεύω εγώ εδώ” που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις “Φίλντισι”. Το τρίτο της βιβλίο είναι το μυθιστόρημα «Κλειστό λόγω αγάπης» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ωκεανίδα» και παρουσιάζουμε σήμερα. Συνεργάστηκε με το διαδικτυακό περιοδικό “Μουσικόραμα” με συνεντεύξεις και άρθρα. Στη στιχουργική της πορεία συνεργάστηκε και συνεργάζεται με πολλούς και αξιόλογους συνθέτες όπως... Βάσω Αλαγιάννη, Χρήστο Νικολόπουλο, Γιάννη Νικολάου, Αντώνη Μιτζέλο, Ζωή Τηγανούρια, Αρετή Κοκκίνου, Πασχάλη Τόνιο, Βαγγέλη Σίμο, Γιώργο Βασιλάκη, Τάσο Ζαφειρίου, Δημήτρη Γαλίτη, Στέλιο Τζανετή, Γιώργο Γελαράκη, Χάρη Καλαμπακάκη, Παναγιώτη Κελάνδρια, Νάνσυ Κανέλλη, Ξένια Δικαίου, Αλέξη Καραβέργο κ. α. Εκτός Ελλάδας συνεργάστηκε με τον Ελληνοαμερικανό συνθέτη Daniel Alcheh, γράφοντας τους στίχους σε τέσσερα τραγούδια που ερμήνευσαν ο Βασίλης Λέκκας, ο Παντελής Θαλασσινός και η Σοφία Παπάζογλου, στο soundtrack της ταινίας του Χόλιγουντ “Τhe trouble with Bliss” που διακρίθηκε στα Media awards του Χόλυγουντ. Συνεργάστηκε και συνεργάζεται επίσης με τους αξιόλογους ερμηνευτές... Βασίλη Λέκκα, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Γιώργο Νταλάρα, Παντελή Θαλασσινό, Λένα Αλκαίου, Μελίνα Κανά, Αρετή Κετιμέ, Σοφία Παπάζογλου, Μιχάλη Κουνάλη, Ερωφίλη, Μπάμπη Τσέρτο, Μαρία Σουλτάτου, Δήμητρα Μαστορίδου, Μάκη Σεβίλογλου, Βασιλική Στεφάνου, Γιώργο Γελαράκη, Βασίλη Παϊτέρη, Ξένια Ροδοθεάτου, Αντιγόνη Κατσούρη κ. α.


Ερώτηση:1)Σε ποια ηλικία ήταν η πρώτη επαφή σας με το ...βιβλίο και πείτε μου αν θυμάστε το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε.
Απάντηση:Η πρώτη μου επαφή με το βιβλίο ήταν σε ηλικία 10 ετών περίπου, και το πρώτο βιβλίο που διάβασα ήταν το "Κάτω απ' το βλέμμα του Βούδα" της Περλ Μπακ. Δεν το πολυκατάλαβα τότε βέβαια, αλλά όταν αργότερα το ξαναδιάβασα σε μεγαλύτερη ηλικία, είδα πως αυτά που έπρεπε τα είχα τελικά αποκομίσει απ' το βιβλίο και απ' την πρώτη ανάγνωση που είχα κάνει τότε στα δέκα μου.

Ερώτηση:2)Διαβάζετε κάποιο συγκεκριμένο είδος λογοτεχνίας περισσότερο (κοινωνικό,αισθηματικό,αστυνομικό,.....) και αν όχι ποιο είναι το αγαπημένο σας?
Απάντηση:Νομίζω το κοινωνικό είναι το καλύτερό μου, αλλά να μην του λείπει και μια δόση έρωτα και μυστηρίου βέβαια!

Ερώτηση:3)Θα μπορούσατε να μου πείτε μερικούς από τους αγαπημένους σας συγγραφείς ή σας ...βάζω δύσκολα?
Απάντηση:Πρώτος και καλύτερος, δάσκαλος για μένα και μέντορας μου είναι ο Νίκος Καζαντζάκης! Ύστερα κι άλλοι, και ξένοι και Έλληνες. Ας μην πούμε ονόματα. Σημασία έχει πως χωρίς βιβλίο στο χέρι δεν μπορώ να υπάρξω, κι αυτό ας μη θεωρηθεί υπερβολή!

Ερώτηση:4)Τι αποτέλεσε το έναυσμα για να ξεκινήσετε να γράφετε?
Απάντηση:Δεν μπορώ να πω τι ακριβώς με έκανε να αρχίσω να γράφω. Γενικά το έναυσμα για να καταθέτω τις σκέψεις μου στο χαρτί είναι το... μέσα μου. Από κει ξεκινάνε όλα. Και φυσικά και διάφορα εξωτερικά ερεθίσματα που αποτελούν τα θέματα του εκάστοτε συγγραφικού μου έργου. Μια φράση, μια ιδέα κάποιου, ένα γεγονός, μια ιστορία που θ' ακούσω, ένα ωραίο τοπίο και η θάλασσα!

Ερώτηση:5)Το ''Κλειστό λόγω αγάπης'' είναι το δεύτερο σας μυθιστόρημα μετά το ''Τι γυρεύω εγώ εδώ'' και την ποιητική συλλογή Αγάπες δροσουλίτες που ομολογώ δεν γνώριζα. Πείτε μας δύο λόγια και γι'αυτά τα έργα σας.
Απάντηση:Η ποιητική μου συλλογή "Αγάπες δροσουλίτες" είναι η πρώτη μου συγγραφική απόπειρα και εκδόθηκε από τις εκδόσεις "Γκοβόστης". 'Οπως βλέπετε λοιπόν ξεκινώ από ποίηση, μάλλον επειδή η ποίηση ήταν πάντα σε πρώτο πλάνο μέσα μου. Περιέχει 60 ποιήματα μισά έμμετρα και μισά σε ελεύθερο μέτρο. Αγάπη το θέμα του. Έρωτας παντού... που λένε! Κι ο τίτλος του παρμένος από την Κρητική παράδοση. Το δεύτερο βιβλίο μου ήταν το μυθιστόρημα "Τι γυρεύω εγώ εδώ" και εκδόθηκε από τις εκδόσεις "Φίλντισι". Γράφτηκε στο Κίεβο της Ουκρανίας όπου έζησα τρία χρόνια. Βρέθηκα εκεί για προσωπικούς λόγους. Είναι η ιστορία της Εύης που ήταν η γυναίκα του ακόλουθου άμυνας στην Ελληνική πρεσβεία στο Κίεβο και το οδοιπορικό της σε τόπο που δεν μπόρεσε ποτέ να προσαρμοστεί. Αντιμετώπισε άπειρες δυσκολίες και μπλέχτηκε σε ίντριγκες και γεγονότα που ξεπερνούσαν τις δυνάμεις της. Το τρίτο μου βιβλίο είναι κι αυτό μυθιστόρημα και έχει τίτλο "Κλειστό λόγω αγάπης" και εκδόθηκε από τις εκδόσεις "Ωκεανίδα". Είναι βασισμένο σε αληθινή ιστορία όπως ακριβώς και το πρώτο μου βιβλίο. Οι ηρωίδες μου είναι η Ακριβή το αερικό, η μάγισσα της αγοράς με τα κόκκινα φλογάτα μαλλιά και τα σμαραγδένια μάτια και η Ελπίδα που μπήκε στη ζωή της Ακριβής ξαφνικά και την άλλαξε ριζικά. Η ιστορία των δυο κοριτσιών διαδραματίζεται η περισσότερη στα Χανιά της πανέμορφης Κρήτης και είναι γεμάτη μάγια, αρώματα, γιατρικά και μυστικά που λύνουν και δένουν όπως ακριβώς και η ίδια η ζωή. Είναι ένα οδοιπορικό στο χρόνο. Ξεκινά από το 1941 και φτάνει ως τις μέρες μας.

Ερώτηση:6)Το ''κλειστό λόγω αγάπης'' προσωπικά με ΄΄κέρδισε'' πρώτα από το εξώφυλλο και κατόπιν από το οπισθόφυλλο (περίληψη). Ανταποκρίνεται το εξώφυλλο στην ηρωίδα σας? Και το ρωτώ αυτό γιατί έχει τύχει να ανακαλύψουμε κάποιες φορές ότι αυτό δεν ισχύει..
Απάντηση:Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε! Ναι, το εξώφυλλο ανταποκρίνεται στην ηρωίδα μου την Ακριβή και ιδιαίτερα όταν ήταν σε νεαρή ηλικία.

Ερώτηση:7)Έχετε ξεκινήσει να γράφετε κάτι καινούριο?
Απάντηση:Ναι, έχω ξεκινήσει. Γράφω το επόμενο μυθιστόρημά μου, που κι αυτό βασίζεται σε αληθινή ιστορία. Νομίζω πως- πρώτα ο Θεός βέβαια- του χρόνου τέτοιον καιρό ίσως μιλάμε γι' αυτό. Δεν μπορώ όμως να σας πω κάτι άλλο ακόμα.

Ερώτηση:8)Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτές τις μέρες ?
Απάντηση:Δεν διαβάζω κανένα βιβλίο αυτές τις μέρες γιατί γράφω το επόμενο μυθιστόρημά μου, όπως σας είπα και προηγουμένως, κι όταν γράφω δεν θέλω να επηρεάζομαι από τίποτα.

Ερώτηση:9)Θα μου πείτε μια φράση που σας χαρακτηρίζει/εκφράζει καθώς και ένα ...τραγούδι?Φαντάζομαι δύσκολη η απάντηση μια και δεν είναι δυνατόν να είναι μόνο ένα αλλά θα ήθελα το πρώτο που σας ήρθε στο μυαλό...
Απάντηση:Η φράση που με χαρακτηρίζει είναι το αρχαίο ρητό "Ουδέν κακόν αμιγές καλού" καθώς κι άλλες πολλές όπως αυτή που έβαλα στο στόμα της Ακριβής της ηρωίδας μου στο "Κλειστό λόγω αγάπης" πως "όταν αποφασίσεις να σηκώσεις τα χέρια και να διεκδικήσεις τ' αστέρια, ο ουρανός χαμηλώνει μόνο για σένα." Τραγούδι είναι το "Μικρή πατρίδα" του Γιώργου Ανδρέου και του Παρασκευά Καρασούλου, καθώς και τα δικά μου τραγούδια που τα αγαπώ πολύ! Στίχος από τραγούδι είναι το "σ' όποιον αρέσουμε, για τους άλλους δεν θα μπορέσουμε" της Λίνας Νικολακοπούλου!
Ευχαριστώ πολύ!


                                                                            Οπισθόφυλλο
Κίρκη, το ξακουστό μαγαζί με τα βοτάνια και τα μαντζούνια στη σκεπαστή αγορά των Χανίων. Αφού κλείδωσε την πόρτα του, η αέρινη φιγούρα με τα κατακόκκινα μαλλιά κάρφωσε πάνω της ένα χαρτόνι που έγραφε: «Κλειστό λόγω…» Υπάρχει άραγε δικαιολογία για μια μάνα που εγκαταλείπει το παιδί της; Μέχρι πού είναι δυνατόν να φτάσει μια βασανισμένη γυναίκα; Πόσο μπορεί να καθορίσει ένας άντρας τις επιλογές της; Η Ακριβή, η Μάγισσα της αγοράς, με τα σμαραγδένια μάτια της μαλακώνει την ψυχή του ανθρώπου και τη γητεύει, και η Ελπίδα, η γλυκιά μαυρομάτα, κοντά της βρίσκει καταφύγιο από τα λάθη της. Οι δυο γυναίκες θα δεθούν με φιλιά μπιστικιά που θα κρατήσει μια ζωή. Ένα τραγικό παιχνίδι της μοίρας όμως έμελλε να τις ρίξει στην ίδια άβυσσο. Αξίζει τελικά κανείς μια δεύτερη ευκαιρία; Θα δικαιωθούν ποτέ τα λόγια της Ακριβής πως όταν αποφασίσεις να σηκώσεις τα χέρια ψηλά και να διεκδικήσεις τ’ αστέρια, ο ουρανός χαμηλώνει μόνο για σένα;

Μια ιστορία βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, που έγινε θρύλος στην Κρήτη, ξεδιπλώνεται σε αυτό το υπέροχο μυθιστόρημα που μας ταξιδεύει μέσα από πικρά παιχνίδια της ζωής, μάγια γιατρικά και αγάπες αθάνατες.