Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

ΤΟ ΑΙΝΙΓΜΑ ΤΗΣ ΚΕΡΑΣΟΠΙΤΑΣ-ΒΑΣΙΑ ΑΚΑΡΕΠΗ-ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΟΠΤΡΑ

"Μια κληρονομιά, ένα τετράδιο με συνταγές γλυκών και ένα παράδοξο παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού φέρνουν την Έλλη στην Κεφαλονιά. Σκοπός της να παρασκευάσει τη γιορτινή κερασόπιτα της θείας Μάρθας πραγματοποιώντας έτσι την τελευταία επιθυμία της αινιγματικής γυναίκας που καθόρισε τη μοίρα της…"
Το υπέροχο αινιγματικό εξώφυλλο και οι λέξεις κληρονομιά,παιχνίδι θησαυρού και παρασκευή κερασόπιτας ήταν αυτά που με ''προκάλεσαν'' να διαβάσω αυτό το βιβλίο.
Η ιστορία ξεκινά περίπου στο σήμερα(2010)όπου παρακολουθούμε τη ζωή της 30χρόνης περίπου Έλλης στην Αθήνα, η οποία αποφασίζει να δώσει τέλος στη σχέση της με τον παντρεμένο εργοδότη της και φυσικά να παραιτηθεί από τη δουλειά της.Την ίδια μέρα μαθαίνει ότι κληρονομεί το σπίτι και το ζαχαροπλαστείο της θείας της Μάρθας(αδερφή της μητέρας της) που βρίσκονται στη Κεφαλονιά τόπο καταγωγής τους.Μαζί μ'αυτά "κληρονομεί'' από τη θεία Μάρθα και ένα βιβλίο με έξι συνταγές και καλείται να παρασκευάσει τη γιορτινή κερασόπιτα της, η οποία όμως δεν αναγράφεται στο βιβλίο συνταγών.Η Έλλη θα ταξιδέψει στην Κεφαλονιά και θέλοντας να εκπληρώσει την τελευταία επιθυμία της θείας Μάρθας θα κληθεί να παίξει το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού(αγαπημένο της παιχνίδι με τη θεία της όταν επισκεπτόταν το νησί στις διακοπές των παιδικών της χρόνων).
Στο παιχνίδι αυτό θα μπουν σιγά-σιγά και ο Μάνος,η Αγγέλα,ο Ανέστης,η Ευγενία φίλοι της Μάρθας, αλλά και της Έλλης στα παιδικά της χρόνια, και μέσω αυτών αλλά και μέσα από το ξύπνημα της μνήμης της θα δει μια άλλη εικόνα της Μάρθας!!!
Η συγγραφέας κινείται με μαεστρία σε δύο χρόνους το σήμερα και τη δεκαετία του '70 και μας παρουσιάζει ολοκληρωμένους χαρακτήρες ανθρώπων στους οποίους ανακαλύπτουμε και δικά μας στοιχεία,σκέψεις,πράξεις συναισθήματα.'Αλλωστε όπως η ίδια σε κάποιο σημείο αναφέρει:"Περνάει η ζωή κι όλα γύρω αλλάζουν .Μόνο οι ιστορίες των ανθρώπων επαναλαμβάνονται,όμως διαφέρουν οι χρονικές στιγμές,διαφέρουν και οι πρωταγωνιστές(σελ.332).
Απόλαυσα την ανάγνωση μέχρι την τελευταία σελίδα και ευχαριστώ την κ.Ακαρέπη για το υπέροχο ταξίδι που μου χάρησε, στη διάρκεια του οποίου αισθανόμουν να αλλάζω και εγώ μαζί με τους πρωταγωνιστές.Ενεργοποίησε το... αστυνομικό μου δαιμόνιο μιας και προσπάθησα να λύσω μαζί με την Έλλη τους γρίφους που κρύβονταν στις συνταγές,με έβαλε στη θέση του...κριτή μιας και προβληματίστηκα για τις αποφάσεις και πράξεις των ηρώων της και θα προσπαθήσω να εκτελέσω(ελπίζω όχι στην κυριολεξία αλλά να τις καταφέρω)τις συνταγές οι οποίες αφορούν αγαπημένα μου γλυκά!!!
Αν και δεν την έχω επισκεφτεί ως τώρα, αγάπησα την Κεφαλονιά από τις περιγραφές της: "Μάλλον εδώ στο νησί.Παρατηρώντας τη θάλασσα,βλέποντας τις αλλαγές των εποχών,τα χρώματα του ουρανού.Αυτό το νησί μοιάζει με πράσινο δράκο που κοιμάται αιώνια στη φωλιά της θάλασσας.Όταν τον επισκέπτεσαι για πρώτη φορά,μισανοίγει τα μάτια,σε κοιτάζει με πλάγιο βλέμμα και τινάζει τον ώμο του για να σε ξεφορτωθεί από πάνω του,λες κι είσαι ένα έντομο που θέλει να του πιει το αίμα.Τη δεύτερη φορά θα κάνει το ίδιο,θέλοντας να δοκιμάσει τις αντοχές σου ή ίσως και την αγάπη σου.Αν επιμείνεις και ξαναπάς σ'αυτόν,ο δράκος βλέπει μέσα σου...Κι αν η καρδιά σου είναι αγνή γίνεσαι δικός του.Φίλος του.Ανοίγει την ψυχή του τότε και σου εμφανίζει το μαγικό του φως.Φως ικανό να σου αλλάξει τη ζωή.Αυτή είναι η Κεφαλονιά.Για πολλούς,απλώς ένα όμορφο νησί.Για άλλους αποκάλυψη.Μα πρέπει να έχεις αγνή καρδιά για να ζήσεις τη μαγεία.Όπως παντού άλλωστε....(σελ.259).
Ένα ταξίδι που σας συστήνω ανεπιφύλακτα να απολαύσετε κι εσείς....
Είχα ακόμα πολλά να πω αλλά έτσι θα σας αποκάλυπτα κρυμμένα μυστικά και ανατροπές που θα σας αφήσουν άφωνους. .. γι'αυτό προτιμώ να μην πω άλλα.

ΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
Δύο γυναίκες, δύο μοίρες ενωμένες
όπως τα υλικά μιας συνταγής με γεύση γλυκόπικρη.

Μια κληρονομιά, ένα τετράδιο με συνταγές γλυκών και ένα παράδοξο παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού φέρνουν την Έλλη στην Κεφαλονιά. Σκοπός της να παρασκευάσει τη γιορτινή κερασόπιτα της θείας Μάρθας πραγματοποιώντας έτσι την τελευταία επιθυμία της αινιγματικής γυναίκας που καθόρισε τη μοίρα της…
Οι τρυφερές αναμνήσεις από την παιδική της ηλικία μπλέκονται με τη ζοφερή ανάμνηση μιας απόπειρας δηλητηρίασης και το μίσος που φώλιασε μέσα της.
Όμως πού τελειώνει το ψέμα και πού ξεκινά η αλήθεια;
Στη σκιά της αδερφής της μητέρας της, η Έλλη καλείται να εκτελέσει έξι συνταγές-γρίφους και να ξεκλειδώσει ένα προς ένα τα μυστικά που στοιχειώνουν τη ζωή και πολλών άλλων. Με σύμμαχο τον Μάνο και τους φίλους που αποκτά στο νησί θα έρθει αντιμέτωπη με τον εαυτό της, θα αναμετρηθεί με τις θολές μνήμες και θα ανασύρει από το μακρινό παρελθόν μια ιστορία που ήρθε η ώρα να βγει στο φως.
Η ζωή της Μάρθας γίνεται ο καμβάς που κάνει τη συνταγή της κερασόπιτας να σημαίνει πολύ περισσότερα από όσα μπορούν να πουν οι λέξεις...
Άραγε οι νεκροί μπορούν να ζητήσουν συγγνώμη;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου